Ένα μακρόσυρτο παιχνίδι σκακιού. Οι απόρρητες διαπραγματεύσεις για τις βρετανικές βάσεις (1959-1960)

Οι Εκδόσεις Hippasus ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου του Καθηγητή Δικαίου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη με τίτλο: “Ένα μακρόσυρτο παιχνίδι σκακιού” Οι απόρρητες διαπραγματεύσεις για τις βρετανικές βάσεις (1959-1960).

 

Από το οπισθόφυλλο:

Η παρούσα μονογραφία, με τον δηλωτικό τίτλο «Ένα μακρόσυρτο παιχνίδι σκακιού» (χαρακτηρισμό που έδωσε στις διαπραγματεύσεις για τις Βάσεις ο τελευταίος κυβερνήτης της Αποικίας της Κύπρου, Sir Hugh Foot), παρότι περιγράφει ένα «μακρόσυρτο παιχνίδι», εντούτοις αποτελεί μια ρέουσα διήγηση των συμβάντων στο «παιγνίδι». Κι αυτό, όχι μόνο γιατί το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον, μα και γιατί πρόκειται για μια καλογραμμένη, σύντομη σε έκταση, περιεκτική παρουσίαση και ανάλυση των διαπραγματεύσεων και των άμεσα σχετιζομένων με αυτές γεγονότων που επισυνέβησαν ανάμεσα στη ρηθείσα Διάσκεψη του Λονδίνου για την Κύπρο του 1959, και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την οριστικοποίηση των νομικών κειμένων που ήταν αναγκαία για τη μετάβαση του καθεστώτος της Κύπρου, από εκείνο της αποικίας, στο ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας· με ακρωτηριασμένη, φευ, την κυριαρχία της και με διαμελισμένο το έδαφός της. Ως διπλωμάτης για μερικές δεκαετίες με εμπλοκή σε πολλές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένων και διαπραγματεύσεων που αφορούσαν τις Βάσεις, βρήκα κρυμμένο στην αφήγηση έναν οδηγό επιτυχούς διπλωματικής διαπραγμάτευσης. Αναφέρομαι στο σύνολο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων την οποία μας παρουσιάζει ο συγγραφέας, εντός και εκτός της Μικτής Επιτροπής Λονδίνου, δηλαδή και εκείνες που διεξήγαγε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Ο Κύπριος ηγέτης υιοθέτησε σε όλη τη διαπραγμάτευση, είτε ως διαπραγματευτής ο ίδιος, είτε δίνοντας οδηγίες στον Ζήνωνα Ρωσσίδη, μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική, συχνά κρημνοβατώντας· και θριάμβευσε, όπως θα δείτε στην ανά χείρας έκδοση, σε αμφότερα τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή της εδαφικής έκτασης των βρετανικών βάσεων και του μελλοντικού τους καθεστώτος.

Από τον πρόλογο του Τάσου Τζιωνή, τ. Πρέσβυ

Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική

Οι Εκδόσεις Hippasus ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Νέστορα Κουράκη με τίτλο: Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική.

Από το οπισθόφυλλο:

Το παρόν βιβλίο συνιστά μια πλήρως ολοκληρωμένη πραγματεία επί της κλασικής ρητορικής, η οποία δεν έχω αμφιβολία ότι, αμέσως με την κυκλοφορία του έργου στο ευρύ κοινό και στην επιστημονική κοινότητα, θα καταστεί σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε μελλοντική αξιολόγηση του θέματος. Η εισαγωγή στη ρητορική καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, εφόσον συνδυάζει τις ιστορικές και θεωρητικές πτυχές της κλασικής ρητορικής, με προτάσεις πρακτικής φύσης για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός επιτυχημένου ρητορικού λόγου.

Ένα παρόμοιο πολύπλευρο έργο δεν είναι ευχερές να υλοποιηθεί. Ευτυχώς, ο Νέστωρ Κουράκης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να το αναλάβει. Διεθνώς αναγνωρισμένος συνάδελφος, πανεπιστημιακός καθηγητής των ποινικών επιστημών, με πολυσχιδή συγγραφική καταξίωση στο πεδίο των κλασικών σπουδών, ένας πραγματικός homo universalis, όπως τον έχω χαρακτηρίσει και με άλλη ευκαιρία, δεν περιορίστηκε στη συγγραφή μιας απλής εισαγωγής, αλλά έγραψε ένα έργο που δίνει νέα πνοή στη συζήτηση του θέματος στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία.

Όπως αποδεικνύει ο Κουράκης ο τρόπος επικοινωνίας είναι επίκτητη αρετή. Ακόμα και κορυφαίοι ρήτορες εξασκούσαν και εξασκούν την τέχνη τους συνεχώς. Η ανάπτυξη 20 πρακτικών υποερωτημάτων από τον Κουράκη, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει τι να προσέχει κατά την ανάπτυξη του προφορικού του λόγου ή του γραπτού του κειμένου, αναλύονται στο βιβλίο κατά τρόπο απλό και κατανοητό, προσφέροντας αυτό που στα αγγλικά ονομάζουμε checklist, μια λίστα ελέγχου προς χρήση του εφαρμοστή της ρητορικής”.

Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης

Κοσμήτορας Νομικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας, Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών