Οι Εκδόσεις Hippasus ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου του Nίκου Σατσιά με τίτλο: “Έναυσμα Πρόνοιας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Κύπρο”.
Από το οπισθόφυλλο:
Το μοντέλο της Κύπρου ως πρότυπο κοινωνικής προστασίας αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και επιστημονικής ανάλυσης, καθώς αποτελεί ιδιότυπη μορφή πρόνοιας, η οποία αντικατοπτρίζει αφενός τις στρεβλώσεις και προβλήματα που προκύπτουν στο πεδίο εφαρμογής για ένα νέο σύστημα ελαχίστου εισοδήματος, κυρίως λόγω κορύφωσης της οικονομικής ύφεσης, και αφετέρου το όραμα για θεμελίωση ενός υποδείγματος παροχής διαχρονικής υποστήριξης στους πολίτες που έχουν απόλυτη ανάγκη.
Φαινόμενα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η ένδεια και η πείνα (την περίοδο αναφοράς, βλ. 2014-2018 με δείκτες που προκαλούν) αποσαφηνίζουν διεξοδικά και επιβεβαιώνουν αναντίλεκτα την αδήριτη ανάγκη παροχής πρόνοιας σε όσους είχαν μεταβεί απρόσμενα από την ευημερία στο κατώφλι της φτώχειας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα διαμόρφωσε θετικές προσδοκίες ως μια μεταρρύθμιση που θα κάλυπτε τις υλικές ανάγκες της κάθε οικογενειακής μονάδας, με στόχο παράλληλα την προώθηση για επανένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και στην κοινωνία.
Το θεωρητικό υπόβαθρο, οι διαδικασίες εφαρμογής, η ανάπτυξη και η τελική διαμόρφωση του Κυπριακού συστήματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, αποτελούν το αντικείμενο αυτής της μελέτης, συγκρίνοντας ταυτόχρονα την Κύπρο με χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αναπτύσσεται ένα μοτίβο συνδυαστικής χρήσης έρευνας, πρωτογενών και δευτερογενών τεκμηρίων και παραθεμάτων, τα οποία διαμορφώνουν και παραθέτουν επιστημονικά ευρήματα κοινωνικής σημειολογίας, αλλά και την επαγωγική επιχειρηματολογία για τις εισηγητικές μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό, επιχειρησιακό και χρηματοδοτικό επίπεδο. «Τελικά το όραμα είναι εφικτό ή μήπως αποτελεί μια νέα ουτοπία;»
Στα πλαίσια της τεκμηριωμένης θετικής απόκλισης, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μελέτης για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνιολογίας, Εργασιακών θεμάτων και Κοινωνικής Ασφάλισης, Φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.