Μήπως ήλθε η ώρα να σκεφθούμε σοβαρά την εισαγωγή και στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα ενός μαθήματος Ρητορικής, έστω και διδασκόμενου κατ’ επιλογή; Όταν, δηλ., σπουδαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Harvard, New York, Boston) αλλά και της Ευρώπης (π.χ. Τυβίγγη και Μαρβούργο στη Γερμανία) έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους μαθήματα και σεμινάρια Ρητορικής ή Ορθού Λόγου, γιατί να υστερεί η χώρα μας; Δεν θα ήταν άραγε όφελος και για τους νέους μας να αποκτήσουν, στο πλαίσιο των σπουδών τους, ουσιαστικές γνώσεις για το πώς μπορεί να αναπτύσσει κανείς πειστικά τις απόψεις του και να συμμετέχει με ουσιαστικά επιχειρήματασ’ ένα διάλογο;
Οι σκέψεις αυτές αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στον «Ιανό» την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική», των Εκδόσεων Hippasus, με συγγραφέα τον Καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη.Για το βιβλίο και τη σημασία του στις πανεπιστημιακές σπουδές έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής και Κοσμήτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης. Σημειώνει έτσι και τα ακόλουθα: «Η “Εισαγωγή στην Κλασική Ρητορική” καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, εφόσον συνδυάζει τις ιστορικές και θεωρητικές πτυχές της κλασικής ρητορικής, με προτάσεις πρακτικής φύσης για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός επιτυχημένου ρητορικού λόγου. […] Επιστρέφοντας στους κλασικούς συγγραφείς, αρχαίους Ελληνες και Ρωμαίους, ιδιαίτερα τον Αριστοτέλη και τον Κικέρωνα, ο Κουράκης δεν έχει συγγράψει απλώς ένα ακόμη βιβλίο, αλλά, μέσω αυτού, υποβάλλει προς όλους μας μια απολύτως πειστική πρόταση για άμεση επαναφορά της ρητορικής ως μαθήματος στο πρόγραμμα σπουδών του γυμνασίου, αλλά και πανεπιστημιακών προγραμμάτων…».
Μετά τους χαιρετισμούς και υπό τον συντονισμό της Καθηγήτριας κ. Στέλλας Πριοβόλου, τον λόγο στο πάνελ έλαβαν καταξιωμένοι πνευματικοί άνθρωποι, και συγκεκριμένα ο Καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης, ο Ποινικολόγος κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο Δικηγόρος και πρόεδρος της e-Θέμις κ. Δημ. Αναστασόπουλος και ο Αν. Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου κ. Χρ. Κρεμμύδας, που είναι μάλιστα Συνδιευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ρητορείας και Ρητορικής στο εκεί Πανεπιστήμιο. Ο κ. Κρεμμύδας εξέφρασε με επιγραμματικό τρόπο τη γνώμη και των άλλων ομιλητών, τονίζοντας και αυτός στον επίλογο της ομιλίας του ότι το βιβλίο αυτό «αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της κλασικής ρητορικής παιδείας, την καίρια θέση της και την χρησιμότητά της και στη σύγχρονη εποχή. Εύχομαι να αποτελέσει διδακτικό εγχειρίδιο που θα συμβάλει τα μέγιστα στην διάδοση της ρητορικής παιδείας και στην επανένταξη της ρητορικής στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και να συντελέσει στην ευαισθητοποίηση και μύηση ενός ευρύτερου κοινού στην τέχνη της πειθούς».
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όμως, το βιβλίο φαίνεται να επιτελεί και μια ιδιαίτερη παιδευτική λειτουργία, δηλ. να μεθοδεύει τη σκέψη και να την προσανατολίζει στο ουσιώδες. Όπως παρατήρησε ειδικότερα και η Ακαδημαϊκός και Καθηγήτρια κ. Αννα Μπενάκη στον δικό της χαιρετισμό για την εκδήλωση, το βιβλίο είναι «ένα ακόμα δείγμα […] της δομημένης προσήλωσης του συγγραφέα πάντοτε στο “ουσιώδες” […] που πρέπει εκάστοτε να συγκρατεί τον χείμαρρο της ανθρώπινης σκέψης και του ανθρώπινου λόγου».
Διαβάστε την ομιλία της Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Αχιλλέως Κ. Αιμιλιανίδη εδώ.
Διαβάστε την ομιλία της Στέλλας Πριόβολου εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Δημήτρη Χρ. Αναστασόπουλου εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Χριστόφορου Αργυρόπουλου εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Χρήστου Κρεμμύδα εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Γιάννη Πανούση εδώ.
Διαβάστε την ομιλία του Νέστορα Κουράκη εδώ.
Δείτε την εκδήλωση εδώ.